KASULIK TEADA: Treispoon vs höövelspoon / tangentsiaalne vs radiaalne spoon

Spoon on õhuke puidukiht, mille omavahelisel liimimisel on võimalik toota näiteks vineeri. Samuti kasutatakse spooni dekoratiivsel eesmärgil näiteks mööblidetailide katmiseks, et toormaterjali säästes jätta eksklusiivne mulje. Spooni on üldjoontes võimalik jagada kahte suurde kategooriasse: trei- ja höövelspoon.

Treispooni kasutatakse kõige enam just vineeri tootmisel, kus oluline on ühtlane struktuur ja hea töödeldavus. Treispooni saadakse nn vineeripaku (ehk ümarpalgi) ringkoorimisel, mille tulemusena tekib pikk spooni lint. Kooritud spooni saamiseks kasutatakse kõige enam laialt levinud tiheda ja ühtlase struktuuriga puiduliike nagu näiteks kask.

Höövelspoon on ilusa tekstuuriga õhuke puidust leht, mis on saadud puidukiudude hööveldamisel  spoonihöövelduspingil.  Höövelspooni kasutatakse kõige rohkem puitplaatide dekoratiivseks pealistamiseks. Seetõttu pööratakse nii puiduliigi kui ka paku lõikesuuna valikul suurt tähelepanu puidu tekstuurile. Dekoratiivsetel eesmärkidel sobib kasutamiseks spoon, mille tekstuur on rikkalik ja mitmekesine.

Mõnel liigil on puidumuster selgelt näha (nt tamm ja pöök), teistel vähemmärgatav (pärn jt).

Olenevalt puidu läbilõikest jagatakse spoon peale hööveldamist kas radiaalseks või tangentsiaalseks.

Radiaalne spoon saadakse puidulehelt, mis on lõigatud tüve keskelt puu väliskihtide suunas. Aastarõngad on spoonilehe pinnal sirgete paralleelsete joontena ning säsikiired on joonekujulised ja katavad vähemalt 3/4 spoonilehe pinnast.

Tangentsiaalne spoon saadakse puidulehelt, mis on lõigatud paralleelselt tüve teljega, kulgedes samas piki aastarõngaid. Aastarõngad on kasvava koonuse, nurkade või kõverate joonte kujulised ning säsikiired on pikuti või kaldu joontena. Tangentsiaalselt lõigatud spoon on kõige ilmekama tekstuuriga.

Viimased postitused

Uus Multigrey kate RIGA Heksa Plus ja RIGA Tex toodetele

Latvijas Finieris on välja töötanud uue Multigrey melamiinkatte RIGA Heksa Plus ja RIGA Tex toodetele ...

RIGA ECOlogical – uus keskkonnasõbralikum liim ligniini baasil

Latvijas Finieris on oma tuntud RIGA kasevineeri jaoks välja töötanud uue keskkonnasõbraliku liimi RIGA ECOlogical,  mille puhul traditsioonilise fossiilfenooli asemel kasutatakse olulisel määral biopõhist ligniini ...

ERIPAKKUMINE: Testime uue mõõduga Wild Tile paneele

Meilt küsitakse tihti kuidas seina või lakke paigaldatud paneelide nurgad viimistleda ja milliseid liiste kasutada ...

Taas müügil puitbrikett!

Pakume Vineerimaailmas heledat kandilist kasepuust pressitud puitbriketti, mis on väga eeskujuliku kütteväärtuse ja minimaalse tuhajäägiga ...

Liitu uudiskirjaga

Sellel veebilehel kasutatakse kasutajamugavuse suurendamise ja toimimise parandamise eesmärgil “küpsiseid”, rohkem saate lugeda selle kohta “küpsiste poliitikast”, tutvuge ka “Andmekaitsereeglitega”.