Vineeri ajalugu: Kuidas teekastidest sai alguse tõeline vineeriimpeerium?

Tee-eksport Indiast on läbi aegade olnud suur äri, ent kas teadsite, et enne vineeri leiutamist transporditi sulgkergeid teelehti puidust või plekist kastides? Loomulikult ei olnud niisugune pakkimisviis kuigi otstarbekas, sest teekastid olid liialt rasked ning ei olnud niiskuskindlad.

Veidi enne sajandivahetust (19. sajandi lõpus) leidis probleemile lahenduse šoti päritolu teekaupmees Ernest Archer, kes avastas juhuslikult, et kergete ja veekindlate teekastide valmistamiseks on olemas ideaalne materjal – vineer, mida toodeti sel ajal Tallinnas A. M. Lutheri vabrikus.


Allikas: ttp://www.ajapaik.ee/

Saatuslik kohtumine – miljon vineerplaati

Niisiis sattus Archeri kätte Lutheri vabrikust pärit vineer, mis oli uuenduslik, veekindel ja kerge materjal. Pärast sellist leidu otsustas mees kiiremas korras sõita Tallinnasse, et kohtuda vineerivabriku omanike vendade Lutheritega ja teha neile suurejooneline ettepanek.

Lutheri vabriku tehniline direktor Carl Luther ei osanud seesugust teeimpordiga tegelevat meest oodata. Veelgi enam – Archeri soov osta Lutherite vabrikust teekastide valmistamiseks miljon vineerplaati tundus algul olevat rumal nali. Oli suur oht, et ärimeeste kohtumine läheb vett vedama, kuid lõpuks suutis teekaupmees siiski vineerivabriku juhte veenda, et tal on tellimusega tõsi taga ja vajalikud võimalused samuti olemas.

Ise kokkuleppe osapooled tol ajal tõenäoliselt veel ei aimanud, et sellest kohtumisest saab alguse pikaajaline koostöö, mille käigus luuakse tõeline vineeriimpeerium.

Maailmakuulus ettevõte

Pärast Tallinnas käiku asutas Archer Londonis uue ettevõtte, mille nimeks sai Venesta (koosneb sõnadest veneer ja Estonia) ning millest sai Inglismaal ja selle kolooniates Lutheri vineeritoodangu müümise monopol.

Tallinna vabriku juurde ehitati aga lausa uus hoone, mis hakkas tegelema ainuüksi vineeritoodanguga Venesta teekastide jaoks ning ehitist hakati nimetama kastivabrikuks.


Allikas: ttp://www.ajapaik.ee/

Äri sujus suurepäraselt ja seetõttu rajati vineerplaatide tootmiskompleks ka Londonisse. Kõige tähtsamaks tooteks sai vineerplaat, kuigi sageli ollakse Lutheritest kuulnud pigem kui mööblitootjatest. Tegelikult seisnes nende suurim edu ekspordis ja oli uskumatu, kui suureks vineeriimpeerium aja jooksul kasvas.

Lutherite ettevõte ja brittide Venesta tegutsesid esialgu lähedaste koostööpartneritena, kuid liitusid 1911. aastal. Suurettevõtted olid lõpuks tuntud üle maailma. Esinduskauplused olid Moskvas, Riias, Peterburis, haruvabrikud Soomes, Varssavis ning tütarfirmad Saksamaal, Prantsusmaal, Itaalias, Rootsis. Venestal oli vabrik Inglismaal, müügiesindused mitmel pool Indias, agentuurid Lõuna-Aafrikas, Austraalias, Birmas, Keenias ja Tseilonil.

Vineeri positiivseid omadusi hakati igal pool üha rohkem väärtustama. Taibati, et see pole mitte ainult kastimaterjal, vaid kerge, vastupidav ning painduv materjal, mida saab kasutada nii lennuki-, auto- kui rongitööstuses.


Allikas: ttp://www.ajapaik.ee/

Järgmistes ajaloopostitustes kirjeldame lähemalt, kuidas perekond Lutherid üldse vineeritootmiseni jõudsid ning mis oli vineeritootmise tehnoloogias kõige olulisem läbimurre.

Allikas: Imeline Ajalugu nr 2/2017, veebruar

Viimased postitused

Uus Multigrey kate RIGA Heksa Plus ja RIGA Tex toodetele

Latvijas Finieris on välja töötanud uue Multigrey melamiinkatte RIGA Heksa Plus ja RIGA Tex toodetele ...

RIGA ECOlogical – uus keskkonnasõbralikum liim ligniini baasil

Latvijas Finieris on oma tuntud RIGA kasevineeri jaoks välja töötanud uue keskkonnasõbraliku liimi RIGA ECOlogical,  mille puhul traditsioonilise fossiilfenooli asemel kasutatakse olulisel määral biopõhist ligniini ...

ERIPAKKUMINE: Testime uue mõõduga Wild Tile paneele

Meilt küsitakse tihti kuidas seina või lakke paigaldatud paneelide nurgad viimistleda ja milliseid liiste kasutada ...

Taas müügil puitbrikett!

Pakume Vineerimaailmas heledat kandilist kasepuust pressitud puitbriketti, mis on väga eeskujuliku kütteväärtuse ja minimaalse tuhajäägiga ...

Liitu uudiskirjaga

Sellel veebilehel kasutatakse kasutajamugavuse suurendamise ja toimimise parandamise eesmärgil “küpsiseid”, rohkem saate lugeda selle kohta “küpsiste poliitikast”, tutvuge ka “Andmekaitsereeglitega”.