Noorte inimeste põnevad ideed – ehk kuidas jätkus koostööprojekt tudengitega?

On aeg kirjeldada lähemalt, kuidas jätkus meie koostöö EKA sisearhitektuuri tudengitega. Mida ühistegevuse käigus tähele panime ja oluliseks pidasime?

Koostöö tudengitega pakkus meile nii mõndagi. Meie tootmisjuhi Mikk Taliaru sõnul on tore, et nüüd teab grupp noori andekaid inimesi sellisest ettevõttest nagu Vineerimaailm. „Kui nad lõpetavad oma eriala ja suunduvad antud valdkonda tööle, siis loodetavasti kasutavad nad tulevikus meie teenuseid,“ arvab Mikk.


Pilt: Tõnu Tunnel

Kuid see pole kahtlemata meie jaoks peamine. Meil on üsna selge missioon olla mitte ainult vineerimüüjad, vaid ka lihtsalt rääkida ja jagada informatsiooni vineerist endast. Soovisime tudengitele tutvustada lähemalt vineeri ning selle mitmekesisust ja püstitatud eesmärk tõepoolest ka õnnestus. Võib-olla saame tänu koostööle tulevikus näha, kuidas vineeri abil luuakse uusi innovatiivseid rakendusi sisearhitektuuris.

Põnevad tööd ja positiivsed üllatused

Tudengite ülesandeks oli luua objektid, mis ühendaksid mõnda seni ühendamata ala, mistõttu oli põnev jälgida, kuidas nad otsustasid selle lahendada. Kõige paremateks töödeks võib pidada neid, mis paistsid silma kontseptsiooni nupukuse või uudsusega. “Näiteks üheks minu lemmikuks oli tudengi töö, mis ühendas omavahel seina- ja põrandapinda. Loodud objekt kaotas toa nurga täielikult ja moodustas ühtlase ülemineku seina ja põranda vahel, justkui oleks nurgas suure kera pind,” kirjeldab Vineerimaailma müügi- ja turundusjuht Anna Tammemäe. Objekti asukohaks valis tudeng ühe kesklinna gümnaasiumi klassiruumi. Viimase seetõttu, et kaoks võimalus karistada õpilasi nurgas seismisega – lihtne, aga tabav.


Pilt: Tõnu Tunnel

Teisest küljest sai tudengite töid hinnata ka disaini või teostuse põhjal. Ühe õpilase objekt kujutas endast kitsastest omavahel nihkes olevatest vineerivõrudest koosnevat kookonit. Selle töö tõstis esile efektne välimus. “Meile, vineerimeelsetele, andis objekt tunnistust vineeri mitmekesisusest ning sellest, kuidas väga rangelt kandilist materjali on võimalik nn voolama panna,” räägib Anna.


Pilt: Tõnu Tunnel

Veel jäi teostuse poolest jäi silma algselt maakohta mõeldud n-ö tempel. Selle objekti joonised olid laitmatult vormistatud ning tudeng ei pidanud ise käsitsi detaile lihvima ega lõikama, et objekt püsti seisaks. Samuti oli see lihtsalt paigaldatav ja kiiresti kokku-lahti monteeritav.


Pilt: Tõnu Tunnel

Joonestamine õnnestus üle ootuste hästi

Enim ootasime me kõik viimast ja kõige põnevamat hindamist. See on loomulik, sest semestri käigus nägime vaid jooniseid, ideid paberil või makettidena klassiruumis. Reaalne objekt pakkus aga hoopis teist vaatepilti.

Üldjoontes jäime töödega väga rahule ning mis puudutab tööjooniste kvaliteeti, siis kohati suutsid tudengid teha parema kvaliteediga jooniseid kui mõned pikaajalised professionaalidest kliendid. “Nagu ma aru sain, siis paljudel tudengitel puudus varasem kogemus joonestamises CAD-joonestustarkvara abil. Hoolimata vähesest kogemusest tuli see paljudel tudengitel üllatavalt hästi välja,” kinnitab Mikk.

Mis oli keeruline?

Enamik tudengitest puutus tööstusmasinatega kokku esimest korda. Masinatel on tihti piirangud ning käsitsi või mõne teise tööriistaga võib tunduda soovitud tulemuse saavutamine hõlpsam. Siiski on äärmiselt oluline mööblieseme tootmisel arvestada kättesaadavate vahenditega ning õppida kohanema. “Usun, et piirangud on need, mis aitavad jõuda kõige innovaatilisemate ning väljapaistvamate ideedeni,” arvab Anna.

Niisiis meie CNC-pingi võimalustega tutvumine ja nende mõistmine oli arvatavasti tudengitele üks põhilisi väljakutseid. Kindlasti oli väljakutseks ka materjal ise ehk selle omaduste ning omapärade õppimine. Näiteks peab ju arvestama, et kui vineerist detail ei ole kinnitatud või kuidagi fikseeritud “kõigist neljast nurgast”, siis võib detail kõveraks tõmbuda. Seetõttu me ei soovita vineerist valmistada näiteks suuri kapiuksi.


Pilt: Tõnu Tunnel

Miku sõnul tuli ette ka juhuseid, kus ei osatud arvestada asjaoluga, et puidutöötlus ei tee kandilisi auke. Seetõttu pidid tudengid vaeva nägema ja augud käsitsi suuremaks tegema. “Kui aga helgemat poolt vaadata, siis ma arvan, et seda viga nad tulevikus enam ei tee. Ma olen ka ise selle teema juba ammu läbi kogenud,” tähendab Mikk.

Paljud tudengid kohandasid enda esialgseid ideid teadasaadud informatsiooni põhjal ja õppisid oma kogemustest kahtlemata nii mõndagi kasulikku. Julgeme öelda, et koostöö andekate noorte inimestega oli otstarbekas ja huvitav nii meie kui nende jaoks!

Viimased postitused

Uus Multigrey kate RIGA Heksa Plus ja RIGA Tex toodetele

Latvijas Finieris on välja töötanud uue Multigrey melamiinkatte RIGA Heksa Plus ja RIGA Tex toodetele ...

RIGA ECOlogical – uus keskkonnasõbralikum liim ligniini baasil

Latvijas Finieris on oma tuntud RIGA kasevineeri jaoks välja töötanud uue keskkonnasõbraliku liimi RIGA ECOlogical,  mille puhul traditsioonilise fossiilfenooli asemel kasutatakse olulisel määral biopõhist ligniini ...

ERIPAKKUMINE: Testime uue mõõduga Wild Tile paneele

Meilt küsitakse tihti kuidas seina või lakke paigaldatud paneelide nurgad viimistleda ja milliseid liiste kasutada ...

Taas müügil puitbrikett!

Pakume Vineerimaailmas heledat kandilist kasepuust pressitud puitbriketti, mis on väga eeskujuliku kütteväärtuse ja minimaalse tuhajäägiga ...

Liitu uudiskirjaga

Sellel veebilehel kasutatakse kasutajamugavuse suurendamise ja toimimise parandamise eesmärgil “küpsiseid”, rohkem saate lugeda selle kohta “küpsiste poliitikast”, tutvuge ka “Andmekaitsereeglitega”.